Bygging av vannkjølt elektrisk 12v kjøleskap

Dette var egentlig ment som et forsøk med 12v termoelement. Fant en utrangert kjøleboks for bil som jeg demonterte ned til minste atom. Hensikten var å finne ut hvordan temoelementet fungerte. Etter litt forsking og litt lesing på internett, skjønte jeg fort at jo mere varme termoelementet kvittet seg med, jo kaldere ble det på den kalde siden av elementet.  Hva om vi prøvde vannkjøling...? Måtte selvfølgelig lage en varmeveksler av aluminium.

Neste trinn var å prøve den ut. På med hageslangen for å få sirkulasjon i veksleren. Lagde en provisorisk isoporboks som  jeg monterte elementet på. Skal si det ble fort kaldt inni boksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For å riktig få bekreftet at dette fungerte, satte jeg en boks øl i isoporboksen. Dette var en varm sommerdag. Startet kjølingen og alt fungerte bra. Litt over 4A strøm ved 12v inn. Temperaturen i boksen krøp fort ned fra +20.  Da tempen var ca 8-9 grader ( etter ca 10 min), var det putselig tid for middag i heimen. Vel-vel..., dette kan vel stå å godgjøre seg litt, tenkte jeg og gikk inn for å spise. Da jeg kom ut etterpå, dvs etter ca 45min, var det 7 minusgrader i boksen..... Altså fryseboks. Stakkars ølboks... Men neida, ølet var akkurat passe iskaldt. Vasskjøling var altså kjempe-effektivt i forhold til luftkjøling med vifte slik det opprinnelig var. Med dette var allerede prosjekt kjøleskap til hytta et faktum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skapet ble bygget av platene fra et gammelt videoskap. Isolerte med 5cm styrofoam. Lagde rom for "teknisk" utstyr i toppen på det. Her ble det montert sirkulasjonspumpe, ekspansjonskar, termostatstyring, overopphetingsvern og litt til.... Fant så mye artig på e-bay som bare passet akkurat her, hehe...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innvendig mål ble ca 30x30x60 cm. Lagde også ei hylle av ei gammel kjøleskaphylle og satte inn. Perfekt..!

Det hele ble montert på hytta sist sommer. (2013). For å få til bra kjøling sommer som vinter, ble det gravd ned ca 25m med hageslange i myra utenfor hytta. Dette ble så koblet til kjøleskapet slik at det ble et lukket system. Deretter ble det hele fyllt opp med glycol. Kjølingen i myra ga god effektivitet selv på varme sommerdager. Strømforbruket ble omtrent halvert i forhold til en konvensjonell kjøleboks for bil. Dette takket være en termostatstyring jeg fant på e-bay.

Artig prosjekt fullført!!! God og kald pils på hytta året rundt. (og litt pålegg og melk...)